Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2023. gada 27. jūlijāNr. 328

protokols Nr. 8, 15. punkts

Par zemes vienības Kauguri 0505, Jūrmala,
daļas nodošanu bez atlīdzības
valsts īpašumā

Izskatot Jūrmalas valstspilsētas administrācijā (turpmāk – Administrācija) 2023. gada 30. maijā saņemto Nodrošinājuma valsts aģentūras (turpmāk – Iesniedzēja) iesniegumu (reģistrēts lietvedības sistēmā ar Nr. 1.1-19/23S-7194) “Par zemes vienību katastrofu pārvaldības centra būvniecībai Jūrmalā”, kurā Iesniedzēja informē, ka Iekšlietu ministrijas Būvniecības padome ir apstiprinājusi ieceri sešpadsmit katastrofu pārvaldības centru, kas nepieciešami iekšlietu iestāžu funkciju veikšanai, būvniecībai, Jūrmalas dome konstatē:

Iesniedzēja informē, ka Jūrmalā ir plānots būvēt divas katastrofu pārvaldības ēkas: vienu Piestātnes ielā 14, Jūrmalā, un otras ēkas ar B kategorijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo un telpām Valsts policijai, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (provizoriski kopā 3200 m2) (turpmāk – B kategorijas ēka) būvniecībai atbilstošākā būtu zemes vienības Kauguri 0505, Jūrmalā, ar kadastra apzīmējumu 13000200505 (turpmāk – Zemes vienība) daļa aptuveni 2 ha platībā. Zemes vienības platība tiks precizēta pēc būvprojekta izstrādes. Iesniedzēja lūdz Jūrmalas valstspilsētas pašvaldību iespējami īsākā laikā pieņemt konceptuālu lēmumu par Zemes vienības daļas 2 ha platībā nodošanu bez atlīdzības Iekšlietu ministrijas īpašumā iekšlietu iestāžu un Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta funkciju veikšanai.

Zemes vienība ar kopējo platību 35.4658 ha ir ierakstīta Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr. 100000608584 uz Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības vārda.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 3. panta pirmās daļas 6. punktā noteikts, ka publiskas personas nekustamo un kustamo mantu var atsavināt, nododot bez atlīdzības. Minētā likuma 5. panta pirmā daļa nosaka, ka atļauju atsavināt atvasinātas publiskas personas nekustamo īpašumu dod attiecīgās atvasinātās publiskās personas lēmējinstitūcija, savukārt 42. panta otrajā daļā noteikts, ka atvasinātas publiskas personas nekustamo īpašumu var nodot bez atlīdzības citas atvasinātas publiskas personas vai valsts īpašumā. Atvasinātas publiskas personas lēmējinstitūcija lēmumā par atvasinātas publiskas personas nekustamā īpašuma nodošanu bez atlīdzības nosaka, kādas valsts pārvaldes funkcijas vai deleģēta pārvaldes uzdevuma veikšanai nekustamais īpašums tiek nodots.

Pašvaldību likuma 73. panta trešā daļa nosaka, ka mantas daļu, kas nav nepieciešama šā panta pirmajā daļā minētajiem mērķiem, pašvaldība var izmantot […], lai sniegtu atbalstu valsts institūcijai tās funkciju izpildes nodrošināšanai attiecīgā administratīvajā teritorijā.

Zemes vienība tiek izmantota pašvaldības funkcijas realizācijai – parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošanai un uzturēšanai, bet ņemot vērā, ka tās daļa nepieciešama svarīgas valsts funkcijas realizācijai, Jūrmalas domei ir jāpieņem lēmums par Zemes vienības daļas aptuveni 2 ha platībā nodošanu īpašumā bez atlīdzības valstij Iekšlietu ministrijas personā.

Saskaņā ar Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojumu, kas apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes (turpmāk – Dome) 2012. gada 11. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 42 „Par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”, kurā veikti grozījumi ar Domes 2016. gada 24. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 8 „Par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu” Zemes vienība atrodas Dabas un apstādījumu teritorijā DA3. Teritorijas daļā pie plānotā Kauguru apvedceļa, Mērsraga ielas un Engures ielas apbūves noteikta funkcionālā zona Transporta infrastruktūras teritorija TR1. Zemes vienībai nav izstrādāts lokālplānojums vai detālplānojums.

Saskaņā ar Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģiju 2010.–2030. gadam, kas apstiprināta ar Domes 2010. gada 16. decembra lēmumu Nr. 825 “Par Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģijas 2010. - 2030. gadam apstiprināšanu” Zemes vienība robežojas ar plānoto Kauguru apvedceļu (Prioritāte “Jūrmalnieks” pasākumu kopums “J3 Tranzīta samazināšana caur pilsētu” aktivitāti “Slokas savienojuma un Kauguru apejas izbūve”). Minētā iecere atbilst prioritātes “Jūrmalnieks” pasākumu kopuma “J5 Droša pilsēta” aktivitātei “Glābšanas dienestu infrastruktūras nodrošinājums atbilstoši sporta, tūrisma un atpūtas nozares drošības nodrošināšanas prasībām”, kā arī aktivitātei “Ugunsdrošības vides uzlabošana”. Kauguru apvedceļš plānots kā B kategorijas tranzīta iela. Projektēšanas rādītāji ielu šķērsprofilu plānošanai B kategorijas ielai atbilstoši LVS 190-2:2007 “Ceļu projektēšanas noteikumi. Normālprofili” un LVS 190-3 “Ceļu projektēšanas noteikumi. 3. daļa. Vienlīmeņa ceļu mezgli”. Būvlaides minimālais attālums no sarkanās līnijas B kategorijas ielai – 15 m.

Pamatojoties uz Domes 2018. gada 15. marta lēmumu Nr. 122 “Par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes uzsākšanu” tika uzsākta Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grozījumu izstrāde. Teritorijas plānojuma grozījumos Zemes vienības daļā pie Talsu šosejas un Raga ielas plānotā krustojuma aptuveni 1.35 ha lielā platībā Jūrmalas valstspilsētas teritorijas zonu paredzēts mainīt no Dabas un apstādījumu teritorijas DA3 uz Publiskās apbūves teritoriju P5 jauna ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ēkas būvniecībai. Publiskās apbūves teritorija (P) ir funkcionāla zona, ko nosaka, lai nodrošinātu gan komerciālu, gan nekomerciālu publiska rakstura iestāžu un objektu izvietošanu, paredzot atbilstošu infrastruktūru. Pašlaik ir noslēgusies izstrādes stadijā esošā Teritorijas plānojuma grozījumu pilnveidotās redakcijas publiskā apspriešana un tiek saņemti institūciju atzinumi. Pēc atzinumu saņemšanas tiks izvērtēti priekšlikumi un iebildumi un tiks lemts par Teritorijas plānojuma grozījumu tālāko virzību.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pamatojoties uz Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 3. panta pirmās daļas 6. punktu, 5. panta pirmo daļu. 42. panta otro daļu, Pašvaldību likuma 73. panta trešo daļu un Jūrmalas domes Attīstības un vides jautājumu komitejas 2023. gada 19. jūlija sēdes atzinumu (protokols Nr. 1.2-21/8), Jūrmalas dome nolemj:

Konceptuāli piekrist nodot valstij Iekšlietu ministrijas personā zemes vienības Kauguri 0505, Jūrmala, ar kadastra apzīmējumu 13000200505, daļu aptuveni 2 ha platībā iekšlietu iestāžu un Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta funkciju veikšanai – B kategorijas katastrofu pārvaldības centra ēkas būvniecībai: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo un telpām valsts policijai, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Šo lēmumu saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmo daļu, 76. panta pirmo un otro daļu, 79. panta pirmo daļu, 188. panta otro daļu un 189. panta pirmo daļu var pārsūdzēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas pieteikumu iesniedzot Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses [fiziskā persona — pēc deklarētās dzīvesvietas adreses, papildu adreses (Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē) vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas, juridiskā persona — pēc juridiskās adreses].

Priekšsēdētāja

R. Sproģe


Lejupielāde: DOC un PDF