Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2024. gada 30. maijāNr. 235

protokols Nr. 8, 43. punkts

Par lokālplānojuma zemesgabalam
Turaidas ielā 10/12 Jūrmalā,
apstiprināšanu

Pamatojoties uz Jūrmalas pilsētas domes 2019. gada 23. maija lēmumu Nr. 240 „Par lokālplānojuma zemesgabalam Turaidas ielā 10/12, Jūrmalā, izstrādes uzsākšanu, lai izdarītu grozījumus Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojumā, un darba uzdevuma apstiprināšanu” (turpmāk – Lēmums Nr. 240) teritorijai ir izstrādāts lokālplānojums (turpmāk – lokālplānojums), lai grozītu un izstrādātu specifiskas prasības un detalizētus Teritorijas plānojuma nosacījumus lokālplānojuma teritorijai ne zemāk kā IV kategorijas viesu izmitināšanas objekta būvniecības iecerei zemesgabalā Turaidas ielā 10/12.

2020. gada 20. februārī tika pieņemts Jūrmalas domes lēmums Nr. 91 “Par lokālplānojuma zemesgabalam Turaidas ielā 10/12, Jūrmalā, nodošanu publiskajai apspriešanai un atzinumu saņemšanai” (turpmāk – Lēmums Nr. 91).

Atbilstoši Lēmumam Nr. 91, par lokālplānojumu ir veikta publiskā apspriešana un saņemti institūciju atzinumi.

Publiskās apspriešanas ietvaros tika saņemts viens sabiedrības pārstāvja iesniegums un divi sabiedrisko organizāciju iesniegumi ar iebildumiem pret lokālplānojuma redakciju.

Ievērojot par lokālplānojuma projektu saņemtā Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes 2020. gada 8. aprīļa atzinumā Nr. 06-06/1801 iekļautos iebildumus un, ņemot vērā to, ka ir jāveic labojumi lokālplānojuma grafiskās daļā saistībā ar ēkās būvapjomu un arhitektonisko risinājumu izmaiņām, kā arī papildinājumi teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos, 2023. gada 28. septembrī tika pieņemts Jūrmalas domes lēmums Nr. 424 “Par lokālplānojuma zemesgabalam Turaidas ielā 10/12, Jūrmalā, pilnveidošanu” (turpmāk – Lēmums Nr. 424). Saskaņā ar Lēmumu Nr. 424 tika veikta lokālplānojuma pilnveidošana atbilstoši ziņojumā norādītajiem priekšlikumiem par izmaiņām lokālplānojumā.

2023. gada 28. septembrī tika pieņemts Jūrmalas domes lēmums Nr. 425 “Par lokālplānojuma zemesgabalam Turaidas ielā 10/12, Jūrmalā, pilnveidotās redakcijas nodošanu publiskajai apspriešanai un atzinumu saņemšanai” (turpmāk – Lēmums Nr. 425).

Atbilstoši Lēmumam Nr. 425, par lokālplānojuma pilnveidoto redakciju ir veikta publiskā apspriešana un saņemti institūciju atzinumi.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (turpmāk – Pārvalde) 2023. gada 16. novembra atzinumā Nr. 06-06/9450 konstatēts, ka paredzētās būves augstums dominēs kvartālā un Pārvaldes ieskatā paredzamās būves augstuma palielināšana līdz 20 m nebūtu atbalstāma. Vienlaikus norādīts, ka Pārvalde izprot nepieciešamību attīstīt Jūrmalas kā kūrortpilsētas ekonomisko potenciālu ar jaunu viesnīcu celtniecību, atzīmējot arī to, ka Jūrmalas pievilcība un vērtība ir tās mazstāvu apbūves dominēšana un vēsturiskās arhitektūras stilistiskā daudzveidība. Pārvalde norāda, ka ir svarīgi atrast lokālplānojuma risinājumus, kas iekļaujas konkrētajā kultūrvēsturiskajā vidē, ņemot vērā Jūrmalas vēsturiskās apbūves izveides principus dalītās telpiskās struktūrās ar dažādām būvapjomu augstumu variācijām.

Lokālplānojumam ir pievienots Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes 2024. gada 8. februāra sarakstes dokuments Nr. 06-01/901 par lokālplānojumu īpašumā Turaidas ielā 10/12, Jūrmalā, kurā norādīts, ka Pārvaldes ieskatā paredzētais objekta augstums ir par lielu, tomēr Pārvaldei nav bijusi strikta prasība par būves augstuma parametru, jo tā noteikšana nav Pārvaldes kompetences ietvarā un tas jārisina attiecīgā lokālplānojuma izstrādes procesā, norādot uz Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības kompetenci izstrādāt un apstiprināt teritorijas attīstības plānošanas dokumentus, noteikt apbūves parametrus.

Detalizēta informācija par institūciju atzinumu saturu un komentāri par to ņemšanu vērā iekļauti pārskatā institūciju sniegtajiem atzinumiem par lokālplānojuma pilnveidoto redakciju.

Publiskā apspriešana norisinājās no 2023. gada 19. oktobrim līdz 2023. gada 17. novembrim, tika organizētas divas publiskās apspriešanas sanāksmes, kurās kopumā piedalījās pieci sabiedrības pārstāvji. Publiskās apspriedes laikā tika saņemti pieci fizisku personu iesniegumi (trīs no tiem parakstījuši arī kolektīvu iesniegumu no “Jūrmalas Majoru un Dzintaru rajona iedzīvotāju grupas”), viens iesniegums no juridiskas personas un divi kolektīvi iesniegumi – viens no “Jūrmalas Majoru un Dzintru rajona iedzīvotāju grupas”, kuru parakstījušas četras privātpersonas (trīs no tiem nekustamo īpašumu īpašnieki, kuru īpašumā esošās zemes vienības robežojas ar zemesgabala Turaidas ielas 10/12) un viens kolektīvais iesniegums - iniciatīva platformā Manabalss.lv.

Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība vērsās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē ar pieprasījumu “Par iesnieguma parakstītāju datu pārbaudi”, lai iegūtu informāciju par iniciatīvas platformā Manabalss.lv. parakstītāju datiem. Atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtajai informācijai 286 no 641 parakstītājiem atbilst parakstītāja statusam.

Sabiedrības iebildumi galvenokārt ir saistīti ar paredzamās apbūves augstumu kontekstā ar kvartāla apbūves raksturu un plānojamās zemes vienības atrašanos pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijā.

Detalizēta informācija par saņemto iebildumu saturu ir iekļauta ziņojumā par lokālplānojuma pilnveidotās redakcijas publiskās apspriešanas norisi, tās laikā saņemtajiem fizisko/juridisko personu priekšlikumiem un iebildumiem.

Lokālplānojuma saskaņošanas procesā veikti redakcionāli labojumi atbilstoši iesaistīto institūciju norādījumiem, kas nemaina kopējo koncepciju un neprasa papildu teritorijas attīstības risinājumus, līdz ar to veiktie labojumi uzskatāmi par nebūtiskiem. Lokālplānojums izstrādāts atbilstoši izdotajam darba uzdevumam, kas apstiprināts ar Lēmumu Nr. 240 un normatīvo aktu prasībām.

Atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 „Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem” 87. punktam, izvērtējot Administrācijā iesniegto lokālplānojuma redakciju un ziņojumu par saņemto priekšlikumu un institūciju atzinumu izvērtēšanu, konstatēts, ka nav nepieciešams veikt sagatavotās redakcijas tālāku pilnveidošanu.

Saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma 12. panta pirmo daļu un 25. pantu, Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem” 88.1. apakšpunktu un 91. punktu, izskatot lokālplānojuma projektu un Jūrmalas domes Attīstības un vides jautājumu komitejas 2024. gada 17. aprīļa atzinumu (protokols Nr.1.2-21/4), Jūrmalas dome nolemj:

1. Apstiprināt lokālplānojumu zemesgabalam Turaidas ielā 10/12, Jūrmalā. Ar lokālplānojuma grozījumu paskaidrojuma rakstu, apbūves nosacījumiem un grafisko daļu var iepazīties valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā https://geolatvija.lv/geo/tapis#document_30002 un pašvaldības tīmekļvietnē www.jurmala.lv, un ar lokālplānojuma pilnu dokumentāciju var iepazīties Jūrmalas valstspilsētas administrācijas (turpmāk – Administrācija) Pilsētplānošanas pārvaldes arhīvā Edinburgas prospektā 75, Jūrmalā.

2. Apstiprināt saistošos noteikumus Nr. 24 „Par lokālplānojuma zemesgabalam Turaidas ielā 10/12, Jūrmalā, grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”.

3. Lokālplānojuma izstrādes vadītājam nodrošināt šī lēmuma un paziņojuma par šī lēmuma 1. punktā minētā lokālplānojuma apstiprināšanu ievietošanu Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā.

4. Lokālplānojuma izstrādes vadītājam nodrošināt šī lēmuma 2. punktā minēto saistošo noteikumu nosūtīšanu izsludināšanai oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, izmantojot teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmu.

5. Administrācijas Komunikācijas pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļai, nodrošināt paziņojuma par šī lēmuma 1. punktā minētā lokālplānojuma apstiprināšanu publicēšanu pašvaldības tīmekļvietnē www.jurmala.lv un pašvaldības informatīvajā izdevumā.

6. Administrācijas Administratīvajai nodaļai, piecu darbdienu laikā pēc šī lēmuma spēkā stāšanās, nodrošināt lēmuma un saistošo noteikumu ievietošanu pašvaldības tīmekļvietnē www.jurmala.lv.

Priekšsēdētāja

R. Sproģe



Saistītā informācija:

Paskaidrojuma raksts PDF

Pielikums: Plānotās apbūves vizuālās ietekmes novērtējums PDF

Teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumi PDF

Grafiskā daļa:
Teritorijas esošā izmantošana PDF
Teritorijas plānotā (atļautā) izmantošana PDF
Teritorijā funkcionālais zonējums PDF


Lejupielāde: DOC un PDF